Hälsa på jultomten i Rovaniemi

Var bor egentligen jultomten? Många ställen konkurrerar om att vara boplatsen för den äkta jultomten. De danska barnen vet med säkerhet att han bor på Grönland. Massor av barn är övertygade om att hans släde utgår från hållplatsen Nordpolen medans hans postadress är Tomteboda, dit alla önskelistor skickas. Rovaniemi har dock blivit den mest kända boplatsen för tomten. Ändå tror de flesta finländare att den verkliga boplatsen är på fjället Korvanturi i nordöstra Finland, men det är en ogästvänlig plats dit det är svårt att ta sig. De senaste årtiondena finns dessutom sagolandet Tomteland i Mora.

Åk släde efter tomtens renarUpplev en fantastisk jul

Santa Park i Rovaniemi öppnade 1998. Här är det jul året om med röda kläder, tomtenissar och julmusik. En gång om året fullkomligen fylls parken till bristningsgränsen av alla som vill träffa julgubben. I högsäsongen Under december månad kommer 440 extra charterflyg ta passagerare till jultomten i finska Lappland. Under några timmar eller dagar får längtansfulla barn och vuxna uppleva en äkta jul. Det går att få audiens med jultomten själv eller åka släde efter julgubbens renar. Man kan passa på att göra sin julshopping här och köpa till exempel exklusiva renskinn. Den som är här den 23 december har chansen att få vinka av jultomten när han ger sig av på sin resa för att dela ut julklappar.

Problem med ekonomin

Det var många som blev glada över att tomten i Rovaniemi klarade av att betala sina skulder. 2015 begärdes tomten och hans kontor i konkurs, med skatteskulder på närmare två miljoner kronor. Nissarna som har haft hand om ekonomin hade nog inte haft alla papper i ordning. När nyhetens spreds hade de en vecka på sig att betala sina skulder och de hade då fått ihop till halva summan. Handelskammaren lovade att ställa upp och hjälpa till om de inte klarade av problemet själva, eftersom alla vill att tomten ska vara kvar. Orsaken till problemet ska ha varit mindre besökare från länder där ekonomin är svag såsom Grekland, Spanien och Ryssland. Detta år beräknas dock bli ett av de bättre.

Flygplan runt om i världen!

 
gazeti