Lufthansa

Lufthansa är ett tyskt flygbolag som räknas som ett av de största i världen. De har drygt 118 000 anställda, kör miljoner resenärer varje år och har en av de största flygflottorna i världen. Ändå har Lufthansa haft svårt att hänga med när de utsatts för svår konkurrens från lågprisflygbolagen på senare tid och den ekonomiska utvecklingen har varit vikande. Även om många ännu föredrar komforten som Lufthansa föredrar har andra flygbolag – som Ryanair och Easyjet – lyckats sänka sina biljettpriser och därmed lockat till sig den priskänsliga gruppen av flygresenärer.

 

Lufthansas respons har varit att koncentrera sig på affärsresenärer och andra som inte attraheras av lågprisflygen – men i en tid när bränslekostnaderna ökar står Lufthansa inför en utmaning huruvida de bör modernisera och söka nya målgrupper, eller fortsätta i samma spår. Oavsett står Lufthansa för tillfället stadigt tack vare ett starkt varumärke och fortsatt många kunder, men i den oberäkneliga flygbranschen är alla sanningar provisoriska.

 

Lufthansa är ett av de äldsta flygbolagen i hela världen som än i dag fortsätter att flyga: redan 1926 bildades företaget genom en hopslagning av två tidigare flygbolag, och 1933 fick det sitt nuvarande namn. Därefter följde en efterkrigstid som hela Tyskland led av, men i mitten av 1950-talet studsade Lufthansa tillbaka under nya ägare och påbörjade sin expandering som därefter stadigt har fortsatt. Historiskt har Lufthansa inte kunnat flyga till Berlins flygplats, och även om det initialt var tänkt som en temporär lösning förblev Lufthansas beslut att förlägga sin bas på andra ställen permanent. För tillfället är det Frankfurt som är Lufthansas hemmaplan – inte huvudstaden Berlin.

 

En del i Lufthansas snabba framväxt är dess framgångsrika köp av andra flygbolag. Det innebär att Lufthansa i dag är en grupp av mindre bolag, som antingen flyger under egen flagg eller använder sig av Lufthansas namn. Här finns exempelvis Austria Airlines, Österrikes nationalflygbolag, liksom andra mindre kända bolag som Eurowings och Air Dolomiti. Att köpa upp framgångsrika flygbolag och med hjälp av sitt eget kapital kunna stötta dem för att bidra till hela koncernens omsättning har varit en medveten marknadsstrategi från Lufthansas sida, och den har med facit i hand slagit väl ut.

 

Lågprisbolaget Germanwings är ett av Lufthansas köp, där de tydligt visade att de vill ta upp kampen med Europas lågprisjättar. Tanken är att man ska dela upp sin verksamhet i dels huvudbolaget Lufthansa, dels i dotterbolaget Germanwings, för att på så sätt bibehålla sitt goda rykte för affärsresenärer samtidigt som man erbjuder lågprisresenärerna ett alternativ. Framtiden lär utvisa om Lufthansa klarar av anpassningen till de moderna marknadsvillkoren, eller om de står kvar på perrongen när resten av bolagen hittar mer kostnadseffektiva lösningar.

Lufthansa 1

Flygplan runt om i världen!

 
gazeti